معرفی کتاب
در باب فخامت و عظمت این کلام همین بس که بگوییم پس از قرآن کریم و احادیث نبوی، فاخرترین منبع شناخت دین مقدس اسلام و ارزشهای اسلامی است. کلامی که به اعتراف دوست و دشمن معیار حق و باطل است و به قول عزالدین حسین بن ابی الحدید:
ألا إِنَّما التَوحِیدُ لَو لا عُلُومُهُ کَعُرضَۀِ ضِلِّیل أوکَنُبَۀِ کافِرٍ
اگر علوم [بیکران] علی (ع) نبود، توحید در معرض تعرّض شخص گمراه قرار میگرفت یا غارتشدهی کافر بود.
آنچه در این مختصر به عنایت حق فراهم آمده است، گزیدهای از کتاب ارجمند نهجالبلاغه است. در این کتاب: 1. معیار گزینش در خطبهها، نامهها و جملات قصار، ذوق و سلیقهی نگارندگان است؛ 2. برای ساز و سامان دادن به فهرست، به ذکر جملهی آغازین خطبهها بسنده کردهایم؛ 3. برخی از واژهها و عبارات دشوار را در انتهای کتاب بهعنوان واژهنامه آوردهایم؛ 4. به دلیل فصاحت و بلاغت عظیم این کلام، از آوردن برخی از خطبههای بلند چشمپوشی نکردهایم؛ ولی در حدی که به محتوای پیام آسیب وارد نشود، با گذاشتن «...» از آن گذشتهایم؛ 5. در ترجمه متن، أهَمّ ترجمههای نهجالبلاغه مدنظر بود و سعی ما در ارائهی ترجمهای ساده و روان است.
در پایان، امید به عنایت حضرت احدیت است که حلاوت عاجل این جهان، ما را از کسب خیرات و ادّخار حسنات باز ندارد و این کوشش را به حسنات در کارنامهی اعمال نگارندگان رقم بزند. زیرا میدانیم تا هنگامیکه انسان صیدِ صیادِ امور مادی این جهانی باشد و همهی همّ و غَمّ خود را صرف مسائل زندگی دنیایی و پاسخگویی به نفس بوقلمونصفت دارد، هرگز روح و جانِ خود را فربه و بانشاط نمییابد که تن و زندگی مادی در سیر الی الله بیگانه است و خدمت به این بیگانه، پژمردن یوسفِ جان است در چاه تنگ و تاریک تن و به قول جناب سعدی:
نـــدارنــد تــن پروران آگـــهی که پر معده باشــد ز حکمت تهی
دو چشم و شکم پر نگردد به هیچ تهـی بهتـــر این رودهی پیچ پیچ
چو دوزخ که سیرش کنند از وَقید دگر بانگ دارد که هل مِـن مَزید؟
هـمی میردت عیـــسی از لاغری تـو در بنــــدِ آنی که خـر پروی
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ، وَ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ، و َاجْعَلْنِي فِيهِ مِنْ أَوْلِيائِكَ الْمُقَرَّبِينَ، اختِم لَنا و لامّهِ مُحمّد عَلیه صلواة و السلام بِختامهِ الفائزین بِرَأْفَتِكَ يا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ و صَلّی اللهُ علی محمّدٍ و آله اجمعین آمین یا رّب العالمینَ.
نظرات